Heb je ooit wel eens gedacht over de betekenis van het leven? Zoek je wel eens naar de onzichtbare verbindingen tussen de losse delen, naar het verhaal tussen de letters, naar de zin in een zinloos universum? Vast wel. Dit is wat jou tot mens maakt: je vertelt verhalen, je geeft zin en betekenis, je hebt lief, je schept kunst, je denkt na en je ontwikkelt technieken. Daarom ben je zo’n fascinerend wezen.

Tempeltheologie gaat over mensen zoals jij. Wij zoeken de verbinding tussen het onzichtbare en het zichtbare, tussen hemel en aarde, tussen “God” en mens. En hier komt de “tempel” om de hoek kijken. Bij een tempel denk je misschien een gebouw waar goden vereerd werden. Maar het is veel meer dan dat.

Vroeger geloofden mensen dat de werkelijkheid bestond uit twee “sferen”: de hemel en de aarde. Gods wereld en die van de mensen, planten en dieren. Vandaag spreken veel mensen niet meer over “God” maar wel over betekenis, liefde, recht, geluk, harmonie. Hoe je er ook over denkt… het gaat om deze twee sferen: de onzichtbare maar betekenisvolle sfeer en de zichtbare maar zinloze sfeer. Deze twee sferen raakten elkaar. Op dat raakpunt gebeurden twee bijzondere dingen:

  1. Je kwam als mens in contact of zelfs in harmonie met het hemelse, het goddelijke, het betekenisvolle.
  2. Er ontstond iets nieuws uit de chaos van het bestaan: nieuwe schepping, een nieuw leven, een nieuw begin, nieuwe tijd. Je leven kreeg betekenis.

Bij tempeltheologie ga je ontdekken dat de Bijbelverhalen allemaal passen in het wereldbeeld van twee overlappende sferen. Je leert om te zien dat de scheppingsverhalen eigenlijk tempelbouw verhalen zijn. Dat alles in het oude Israƫl draaide om Jeruzalem en de tempel. Maar ook dat de verhalen over Jezus en de kerk het beste begrepen kunnen worden vanuit het verhaal over de tempel.

En dit heeft grote gevolgen voor kerk- en christenzijn vandaag…