Het valt bijna niet te ontkennen dat we in de afgelopen decennia vervreemd zijn geraakt van ons voedsel. Er wordt soms lacherig gedaan over kinderen die denken melk van de fabriek of de supermarkt komt in plaats van de koe. Maar de afstand tussen dat wat we eten en de oorsprong daarvan zit diep in onze cultuur.

Als je met je winkelwagen door de supermarkt loopt, dan ben je in de eerste plaats een consument die met zijn eigen geld betaalt voor het voedsel dat hij in zijn karretje laadt. Daar komt in de regel weinig afhankelijkheid, dankbaarheid of verwondering bij kijken.

Oefening:
Als we onszelf willen oefenen in het leven als geschenk ontvangen, dan moeten we onszelf ook weer oefenen in ons voedsel als geschenk ontvangen. Een manier om dit te doen is door op bezoek te gaan bij een boerderij of tuinderij en daar een aantal producten te kopen. Vraag dan meteen of je mag zien waar het product groeit of leeft en hoe ervoor gezorgd wordt. Om te groeien in dankbaarheid, kun je overwegen om je voedsel standaard op deze plek te kopen.