Misschien ben je opgegroeid met een opvatting van gebed als iets dat je aan God geeft. Je maakt tijd, je vormt woorden, je geeft aandacht. Gebed kan inderdaad een hele goede oefening zijn in het weggeven van onze vaak kostbare tijd, en daarmee een echo van de gewoonte om het eerste (en beste) van de oogst aan God te geven (vgl. Exodus 34:26). Maar naast het geven van onszelf in gebed, is gebed ook al eeuwenlang een oefening in het ontvangen van God. Gebed als moment van totale leegte, en het ontvangen van al het goede dat God ons wil geven. Eén van de manieren om dit ontvangen te oefenen, is door kennis te maken met de discipline van de ‘centering prayer’. Dit is een vorm van gebed die de nadruk legt op innerlijke stilte. In deze discipline zoekt degene die bidt op een directe manier de aanwezigheid van God, en laat elke gedachte of voorstelling die zich tijdens het bidden vormt van zich afglijden. Het doel van het bidden op die manier is om de aanwezigheid en beweging van God volledig toe te laten tijdens het gebed. 

De stappen voor het oefenen met ‘centering prayer’ zoals Amerikaanse monnik Thomas Keating die heeft opgesteld, zijn als volgt:

1. Kies een heilig woord dat symbool staat voor jouw intentie om je over te geven aan de aanwezigheid en beweging van God in jou. Voorbeelden daarvan kunnen zijn: Heer, vader, moeder, vertrouwen, liefde, kyrie, vrede, etc.

2. Ga comfortabel zitten met je ogen dicht, en neem vanuit de stilte het heilige woord in je gedachten.

3. Als je jezelf bewust wordt dat je gedachten afdwalen, keer rustig terug naar het heilige woord.

4. Ben je aan het einde gekomen van de (vooraf bepaalde) gebedsduur? Blijf nog een paar minuten met je ogen dicht in stilte zitten. 

Meer over Centering Prayer:
Introductie door Thomas Keating: https://www.youtube.com/watch?v=3IKpFHfNdnE

Introductie op papier: https://www.cpt.org/files/WS%20-%20Centering%20Prayer.pdf

Uit de cursus ‘Stil, mijn ziel wees stil’ van Jos Douma, een webinar over centrerend bidden: https://www.youtube.com/watch?v=KrRJFJABcO8