Een volwassen leven draait veel over verantwoordelijkheid dragen en nemen. Met al die dingen die geregeld en gedaan moeten worden, kunnen we het leven zomaar gaan zien als ons eigendom. Alsof we zelf aan de knoppen staan en ons alles tot in detail kunnen bepalen. Het is makkelijk te vergeten dat het leven een geschenk is.

Een goede oefening om bewust te worden van het leven als geschenk, is om achterom te kijken en te zoeken naar de mensen die jou door hun liefde hebben gevormd. Of naar een gebeurtenis die op jou een positieve impact heeft gehad. In het boek van de Psalmen staan veel teksten die opsommen hoe vaak God het volk geholpen heeft. Het met deze liederen blijven herinneren van die gebeurtenissen, hielp de mens om het leven als geschenk te blijven zien. 

Oefening: pak een familie- of vrienden fotoboek erbij, blader er in alle rust doorheen en kies een foto uit van een persoon, een plek of een gebeurtenis die jou vult met dankbaarheid. Neem de foto mee om je dankbaarheid te delen met je reisgenoten.