Het is één van de dingen die misschien wel het meest voor lief wordt genomen in ons leven: drinkwater. De alledaagsheid van het opendraaien van een kraan, en dat daar zomaar schoon en zuiver water uitkomt, doet ons zomaar vergeten hoe bijzonder het is. Niet langer hoeven we putten te slaan en daaruit water te scheppen. Niet langer worden we ziek door vervuiling van het water dat we tot ons nemen. Drinkwater is een groot geschenk, waar we het zicht op zijn verloren. En daarom gaan we er soms ook zo slordig mee om. Nu de zomers in Nederland steeds heter en droger zijn, maken de waterbedrijven ons meer bewust van hoe we ons drinkwater zouden moeten koesteren. Dat we er zuinig op moeten zijn, en manieren moeten vinden om het waar mogelijk te sparen. En zo krijgen we meer oog voor het geschenk van één van de meest normale dingen in ons leven.

Oefeningen (heel goed te combineren):

Variant 1: vraag of je (samen) langs mag gaan bij een waterzuivering om uitleg te krijgen over het proces waarmee ons drinkwater wordt gemaakt.

Variant 2: Als je deze nog niet hebt, schaf een goede, duurzame drinkfles aan. Water uit de supermarkt legt een onnodige druk op onze planeet. Ons drinkwater is uitstekend, en met een goede fles kun je daar altijd en overal van genieten.

Variant 3: Als je deze nog niet hebt, schaf een regenton aan, of verzin andere manieren om regenwater op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld ook met losse emmers die je op een rijtje onder een schuin afdak plaatst. Spaar zo het kostbare drinkwater voor waar het voor bedoeld is: drinken.

Variant 4: steun één van de vele drinkwater projecten die mensen op andere delen van de wereld ook toegang willen geven tot schoon drinkwater. Denk aan bijvoorbeeld ‘Dopper in Nepal’ (https://dopper.com/nl/projecten/dopper-in-nepal) of EARTH Water (https://earthwater.nl/nl-nl)

Variant 5: Als je drinkt, drink een week lang alleen maar kraanwater. Ervaar de zuiverende werking ervan op je lichaam en geest. Zeg bij elke keer dat je de kraan open draait een dankgebed waarin je God dankt voor het water dat Hij aan ons heeft gegeven.