Het is één van de mooie en unieke dingen van de mens; zijn drang om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Dankzij deze drang heeft de wereld zich ontwikkeld tot de plek die het nu is. Een plek waar je verdovingen kunt krijgen in de tandartsstoel of operatietafel. Een plek waar we op grote afstand met elkaar kunnen communiceren. Een plek met minder zieken en hongerigen dan ooit. De menselijke honger naar kennis is er één om te koesteren. 

Toch kunnen we hier ook in doorslaan, als we denken alle kennis in pacht te hebben. Dit veroorzaakt verveling, hoogmoedigheid, betweterigheid of dogmatische dichtgetimmerdheid. Het is heel gezond om altijd reserve te houden voor dat wat we níet weten. Want er is altijd nog meer te ontdekken en te leren. Dit houdt ons nederig, nieuwsgierig én in beweging!
Oefening: om onszelf te herinneren aan alles wat we niet weten, maken we een alternatieve encyclopedie: een mini-encyclopedie van het mysterie. Verzamel woorden, fenomenen of gebeurtenissen uit jouw leven of de wereldgeschiedenis waar je helemaal niets van begrijpt. Waarom zijn ze er, waarom is dit ooit gebeurd? Regel een map met insteekvellen, en wijd eens in de zoveel tijd een mooie pagina aan een onverklaarbaarheid waar jij op bent gestuit. Kijk eens hoe dik jullie ‘m samen kunnen maken! Misschien kan de encyclopedie een tastbare herinnering aan alles wat we niet weten in jullie midden zijn, als jullie elkaar als reisgenoten ontmoeten.