Misschien vond je het vreselijk en had je er weken van tevoren buikpijn van. Misschien vond je het fantastisch en heeft het je liefde voor onderzoeken, verdiepen en leren groter gemaakt. Hoe dan ook was het een berucht fenomeen op de basisschool: de spreekbeurt. Het mooie aan een spreekbeurt is dat je je een tijd lang verdiept in één onderwerp met het oog om daarover te vertellen en andere kinderen iets te leren. En als toeschouwer is het leuk om een ander enthousiast te zien over een onderwerp waar je je zelf misschien nooit in had verdiept. Daarom is het misschien een gemis dat de spreekbeurt voor de meeste van ons uit ons leven is verdwenen. Tijd om het fenomeen nieuw leven in te blazen! En met het oog op het ontdekken van de vernieuwende beweging van God in ons leven, richten we ons op de vele vernieuwingsbewegingen die er zijn (geweest).

Oefening: Verdiep je in een hedendaagse vernieuwingsbeweging of één uit de geschiedenis. Stem af wie welke kiest, en deel in max. 10 minuten bij wijze van een good old mini-spreekbeurt wat je over de vernieuwingsbeweging hebt ontdekt. Gebruik naast woorden ook (bewegende) beelden.

Voorbeelden van vernieuwings- of hervormingsbewegingen zijn:

  • De vernieuwing die de Orde van Cluny in de tiende eeuw heeft gebracht. In het engels veel over te dingen onder ‘Cluniac Reform’. Zie ook Gregoriaanse hervorming.
  • De Pinksterbeweging aan het begin van de twintigste eeuw
  • De eerste feministische golf (1870 – 1920)
  • De Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging
  • De Indiase onafhankelijkheidsstrijd
  • Het Baha’i-geloof als beweging van eenheid tussen de wereldgodsdiensten
  • Extinction rebellion