In deze werkvorm ga je in drie fasen laten zien hoe je het geloof in Gods mooie schepping, de aanwezigheid van het kwaad en lijden en de vernieuwing door de Geest kunt verbeelden in een kunstwerk.

Benodigdheden:

  • groot karton of dik vel papier van A2 of A1
  • Verf: lichte en verschillende kleuren, zwart en bruin.
  • Bierviltjes (ongeveer 5-8 afhankelijk van groepsgrootte)

Fase 1: Maak samen een mooi schilderij in lichte kleuren van alle waar je blij van wordt in Gods schepping: natuur, mooie mensen, liefde, talenten, cultuur, etc. 

Fase 2: Ga er met veel donkere verf: zwart en bruin door- en overheen. Dit verbeeld de wereld die kapot is gegaan, de zonde, het verlies, verdriet en lijden. Probeer hierna even stil te staan hoe het is om iets moois kapot te zien gaan.

(Voor begeleider: in deze fase willen mensen wel een inhouden: probeer meer donker in het schilderij te brengen dan je lief is.)

Fase 3: Geef iedereen een bierviltje en laat ze een mooi deel herstellen. Schilder op het bierviltje een deel van het origineel terug. Plaats het bierviltje daar waar de kapotte werkelijkheid is.

Bespreek met elkaar: 

  • wat is er kapot in de wereld, in je leven: klagen mag.
  • de Geest wil meezuchten. God is door Jezus diep in het leiden aanwezig en ook de Geest zucht mee: Is dit voor jou een troost dat God ook mede-lijden heeft?
  • God wil ook tekenen van herstel geven: afgebeeld door de bierviltjes. Zie je dit al om je heen gebeuren? Welke voorbeelden ken je of zou je graag zien?