Heeft kleding nog iets te maken met het body geven aan geloof? Of is het slechts een hobby van ‘hier beneden’ en heeft het met ‘op aarde zoals in de hemel’ niet veel te maken? Wat kan kleding met heiligheid te maken hebben?

In het visioen van Johannes dragen de mensen in de ‘onafzienbare menigte’ witte kleding die gewassen is in het bloed van het Lam (Openbaring 7). Ze keren in dat hemelse visioen niet terug naar de paradijselijke naaktheid, zoals bij ons alleen een baby deze nog kent. 

In zijn brief aan de Kolossenzen geeft Paulus zijn lezers de opdracht zich te ‘kleden in de liefde’ (Hoofdstuk 3:14). Lees voor de context en je eigen verrijking het hele hoofdstuk (of de hele brief). De opdracht je te kleden in de liefde, heeft natuurlijk niet alleen te maken met onze letterlijke kleding. Maar het staat er zeker niet los van, zeker in een tijd waarin er een hoop liefdeloosheid voor mens en planeet kan zitten in het productieproces van onze kleding. 

Oefening: Probeer bij de kleding die je op dit moment aan hebt te achterhalen waarvan, waar en onder welke omstandigheden het is gemaakt. Verdiep je in het materiaal; wat is het, hoe wordt het geproduceerd? Verdiep je in de winkel waar je de kleding kocht: hoe hoog staat bij hun inkoopproces de liefde voor mens en planeet in hun vaandel? 

Tip: Er zijn meerdere websites die je hierbij kunnen helpen. Denk aan check.goedewaar.nl, keurmerkenwijzer.nl, fairwear.org, of lees het boek ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. Deel je bevindingen met je reisgenoten en wissel goede tips met elkaar uit.