In het Bijbelse oerverhaal over het ontstaan van de aarde, werd de mens gevormd uit aarde en geplaatst in een tuin. Hij kreeg de opdracht om de tuin te bewerken en erover te waken. Het spreekt boekdelen dat de opgestane Jezus een wandeling door een tuin maakt, en door de door verdriet verscheurde Maria voor tuinman werd aangezien. Er is iets met mensen en tuinen.

Onze band met en kennis van de aardbodem is in de afgelopen decennia van massaproductie en industrialisatie behoorlijk achteruit gegaan. Hoewel onze magen hierdoor gevoed zijn (ook niet onbelangrijk!) heeft dit misschien een grotere impact op ons totale welzijn dan we beseffen.

De Britse auteur Sue Stuart – Smith tekent in het boek ‘The well gardened mind’ (vertaald in het Nederlands als ‘Tuinieren voor de geest’) verschillende indrukwekkende verhalen op van de therapeutische werking van het tuinieren op mensen met die worstelen met stress, depressie, trauma en verslaving. Van oorlogsveteranen tot criminelen, stadse yuppen tot gepensioneerden; ze ondergaan allemaal op wonderlijke manier de helende kracht van de natuur. 

En er valt ook zoveel te leren van de tuin! De groei en bloei van gewassen is bijvoorbeeld van veel dingen afhankelijk. Een zaadje alleen geeft nog geen garantie voor vrucht. Wat is de kwaliteit van de bodem? Wat doet het weer? Welke zorg is nodig? Welke functies hebben andere planten en dieren in het geheel? Zoveel te ontdekken als het gaat om hoe alles in ons bestaan met elkaar verbonden is. 

Oefening: Zorg ervoor dat jullie je voor zo’n twee maanden in de groei- en bloeiperiode (grofweg mei t/m oktober) kunnen verbinden aan een (moes)tuin of tuinderij. Doe het werk dat nodig is, in toerbeurt of samen, en eet samen van de opbrengst. Deel met je reisgenoten de lessen die je leerde en de rijkdom en het herstel die je vond in de tuin.