In zijn boek ‘De goddelijke dans’ gaat Richard Rohr uitgebreid in op het beeld van God als drie-eenheid als het beeld van een dans. Met het gebruik van dit beeld valt hij terug op een oude gedachte van de woenstijnvaders, die het Griekse woord ‘perichoresis’ (dans) koppelden aan het beeld van God als drie-eenheid.

Vader, Zoon en Geest als deelnemers aan ‘de goddelijke dans’ geven zichzelf volledig aan de ander, terwijl ze zichzelf tegelijkertijd volledig openen voor het ontvangen van de ander. In die dynamiek is het bijna onmogelijk te onderscheiden wanneer geven overgaat in ontvangen en vice versa. Hoe anders (statisch, voor-wat-hoort-wat-transactioneel en berekenend) kunnen wij dat ervaren in ons leven!

God nodigt ons uit mee te dansen en daarmee ook dat punt te bereiken dat we niet langer meer bezig zijn met wanneer we geven of ontvangen. Maar je zult ergens moeten beginnen met oefenen. Je zweeft niet zomaar over die dansvloer in een perfecte choreografie. Je moet het ritme leren aanvoelen en je eigen lijf leren kennen en beheersen. Je zult op de ander afgestemd moeten raken. 

Oefening: 

Een manier om te oefenen met ‘de dans van geven en ontvangen’, is om voor jezelf vijf dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Probeer concreet te zijn. Kies vervolgens één van de punten en zet deze om in een geschenk voor een ander. Voorbeeld: ik ben dankbaar voor de bloemen in mijn tuin. Ik vraag de buurvrouw of ze een kop koffie komt drinken om ervan mee te genieten. Of: ik ben dankbaar voor voldoende voedsel. Ik doe een donatie aan de voedselbank. 

Net als een beginnende danser op de dansvloer zal dit in het begin misschien geforceerd aanvoelen, maar de kans is groot dat dit vanzelf een vloeiende beweging wordt.

Tips:

Bekijk hier een korte serie met Richard Rohr over het boek ‘De Goddelijke Dans’ (The Divine Dance): https://youtu.be/SWWaiVZA8EI
Lees hier meer over het genoemde boek: https://www.kokboekencentrum.nl/boek/de-goddelijke-dans/

Bekijk de video van Rob Bell – Rhythm – over geloof als muziek.

Bekijke The Dubliners – Lord of the Dance – over geloof als dans.

Check hier een mooie uitleg door Reinier Sonneveld op Lazarus over geloof als dans.

Bespreek met elkaar wat je hebt gezien of gelezen. Welke lessen leer je hier uit?