Amerikaanse onderzoeksjournalist Dan Buettner deed jarenlang onderzoek in de zogenaamde ‘Blauwe Zones’ van de wereld. Dit zijn gebieden waar de bevolking bovengemiddeld lang leeft in goede gezondheid. Met zijn onderzoek in deze gebieden, die over de hele wereld verspreid zijn, stelde Buettner zichzelf de vraag wat deze gebieden met elkaar gemeen hadden. Het antwoord op die vraag zou inzicht kunnen geven in wat een mens nodig heeft om op een gezonde manier een hoge leeftijd te bereiken. Twee overeenkomsten waren dat de ouderen in die gebieden besef van zin en waarde hebben. In de betreffende gebieden groeit je waarde met de jaren, in plaats van dat je overbodig raakt. Ook hebben de ouderen daar elke dag een reden om op te staan, omdat ze volwaardig onderdeel uitmaken van een gemeenschap. 

We kunnen onszelf afvragen wat hiervan terug te vinden is in onze eigen samenleving. In tegenstelling tot de wijsheid van de ouderdom, lijkt onze cultuur vooral de energie en onbezonnenheid van de jeugd te verheerlijken. En op welke manier leveren ouderen nog een wezenlijke bijdrage aan onze maatschappij? Dat is een grote vraag, maar er zijn nu al kleine dingen te doen. 

De Groningse Wilbert van de Kamp (zelfverklaard ‘praktivist’) bedacht bijvoorbeeld Omapost, een website waar je eenvoudig een kaartje kan sturen naar je oma (of opa). Omapost (https://www.omapost.nl/) wil op deze manier eenzaamheid onder ouderen tegengaan. Het lost het culturele probleem van de afstand tussen de oudere en jongere generatie niet in één klap op, maar het is een ‘praktivistische’ stap in de goede richting. 

Oefening: stuur via Omapost een kaartje naar je opa, oma, of laat je kinderen dit doen.

Tip: bekijk de TED-talk van Dan Buettner over de Blauwe Zones: https://youtu.be/ff40YiMmVkU