Wist je dat.. het woord ‘oogst’ een verbastering is van ‘augustus’, de oogstmaand? Op sommige plekken in ons land zijn ze er nog, de oogstfeesten in augustus. Een traditie uit vervlogen tijden, waar vaak met rijkelijk vloeiende drank en feestelijke optochten vorm aan wordt gegeven. Je kunt je afvragen wat er van de diepte en uitgelatenheid van de oorspronkelijke oogstfeesten over is, nu we voor ons voedsel minder afhankelijk zijn van de seizoenen en het weer. Je kunt je afvragen hoe lang er nog oogstfeesten zullen bestaan.

In het verhaal van de schepping van de aarde wordt bij de vierde dag (de dag dat de zon, maan en sterren worden gemaakt) gezegd ‘ze moeten de seizoenen aangeven, en de dagen en de jaren’. God geeft ons het ritme van de seizoenen, maar hoeveel van die dynamiek maken wij nog mee?

Oefening: Een manier om het geschenk van het ritme te ontvangen, is door seizoensgebonden te eten. Koop je voedsel bij de lokale boer of tuinderij, en je zult merken dat het aanbod beperkt is. Maar bij elke wisseling van de seizoenen (de eerste keer dat er weer komkommers of aardbeien zijn!) zul je merken dat het feest en je dankbaarheid ook groter is.

Variant: Organiseer in de maand augustus een feestelijke maaltijd met lokaal gekochte producten en nodig anderen uit om mee te eten. Of bereid de maaltijd samen! Kies twee of drie producten uit waar iemand iets over vertelt (nodig de boer of tuinder uit om dat te doen).