Eén van de dingen die je kunt doen om je liefde voor een plek en de mensen die daar wonen te tonen, is door op te ruimen. Ook als het niet jouw troep is, ook als jij dat daar niet hebt laten slingeren. Het heeft effect op de manier waarop we naar de wereld kijken, als er zooi ligt. En ook al voelt het als één van de meest zinloze dingen om te doen (want morgen ligt het er weer), het geeft een signaal van het soort hoop en liefde dat taai en trouw is. Mogelijk wekt het nieuwsgierigheid onder de mensen die je bezig zien. Mogelijk gaan ze met je mee doen in deze vernieuwende beweging van God in onze directe leefomgeving.

Oefening: kies als reisgenoten een bepaald gebied in jullie stad of dorp, en ga zwerfvuil opruimen. Bij instellingen van de gemeente kun je vaak knijpstokken en vuilniszakken krijgen. Wees nog uitbundiger met je actie, en zaai meteen wilde bloemen (in een seizoen dat zich daarvoor leent). Zet je in voor de bloei van je stad!