Er is in de Bijbelse verhalen wat afgewandeld. Meestal niet recreatief en als ontspanning, zoals wij het wandelen zien, maar als enige manier om een lange reis te maken. De Joden trokken al wandelend door de woestijn, op weg naar het beloofde land. Eenmaal gesetteld in dat land, moest regelmatig een groep ballingen gedwongen te voet naar een ander land. Maar ook in tijden van vrede en voorspoed, trok het Joodse volk met hoogtijdagen massaal te voet naar de heilige stad om hun feesten te vieren. Onderweg werden er pelgrimsliederen gezongen, en de aanblik van de eindbestemming moet menig hart hebben doen opspringen. In onze cultuur en geloofsbeleving neemt de wandeling lang niet zo’n grote plaats in.

Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden schrijft op haar website:  

“Al wandelend ben je intenser met de mensen en dingen bezig, die je onderweg ontmoet. Wandelen maakt beschouwingen in je wakker, die in het drukke leven van alledag niet gauw naar boven zullen komen. (…) In zijn boek ‘Naar het land dat ik U wijzen zal’ zegt Herman Andriesen daarover het volgende: In de pelgrimtocht wordt in het klein de grote levensweg gegaan, met zijn opgang en neergang, met zijn rustige perioden en zijn crisis, met het zoeken van de weg en verdwalen. Op de pelgrims- en levensweg vinden onverwachte en beslissende ontmoetingen plaats.”

Oefenen: wandel samen een (stukje van een) bestaande pelgrimsroute en bepaal op welke bijzondere plekken jullie stil blijven staan om je te verdiepen in de geschiedenis of het verhaal van die plek. Bepaal ook welk gedeelte van de wandeling in stilte wordt gelopen.Er zijn online veel pelgrimsroutes te vinden, hier een greep uit het aanbod: https://www.pelgriminlimburg.nl/,
https://walkofwisdom.org/, http://www.pieterpad.nl/http://www.dewandelmaat.nl/,
https://www.wandelzoekpagina.nl/pelgrimstochten