In 1962 vertrok missionaris Don Richardson met zijn vrouw en zeven maand oude baby naar wat toen Nederlands-Nieuw-Guinea heette. Hij ging leven te midden van de Sawi stam, die er om bekend stonden kannibalistische koppensnellers te zijn. In hun nieuwe thuis in de jungle besloot Don zich toe te leggen op het leren van de inheemse Sawi taal, een complexe taal. Maar hij kreeg het in de vingers dankzij een strak regime van 8 – 10 uur oefenen per dag. Al dit harde werken deed hij om de dorpelingen te helpen om de Jezus uit de Bijbel te leren begrijpen. Maar de culturele barrières leken te groot om zijn boodschap over te brengen.

Toen Don Richardson zich verdiepte in de taal en cultuur van de mensen met wie hij leefde, werd hij zich bewust van de grote kloof tussen zijn christelijke wereldbeeld en dat van de Sawi. Judas, bijvoorbeeld, was in hun ogen een de held, en Jezus de verliezer die het verdiende uitgelachen te worden. Uiteindelijk ontdekte Richardson iets in het leven van de Sawi dat het verhaal van Jezus in één keer in een heel ander licht voor ze zou plaatsen. Dat was het concept van het ‘vredeskind’: Als stammen in staat van oorlog met elkaar verkeerden, en één van de stamhoofden besloot dat het tijd was om vrede te sluiten, werd er een kind van deze stam naar de andere vijandige stam gebracht. Terwijl hij dit gebruik observeerde, schreef Richardson: ‘als een man zelfs zijn eigen zoon aan zijn vijanden zou geven, dan moet die man wel te vertrouwen zijn’.

En zo ontwikkelde Richardson dankzij het verhaal van het vredeskind het concept ‘Redemptive Analogies’. Verhalen die vertellen over verlossing, verzoening en herstel. Klassieke ‘redemptive analogies’ uit de literatuur- en filmwereld zijn bijvoorbeeld The Lord of The Rings trilogie, Narnia of The Matrix.

Oefening: elke reisgenoot kiest één film die voor hem/haar het grote verhaal van verlossing vertelt. Verzamel de titels, en plan voor elk komend kwartaal een filmavond in. Op de betreffende avond leidt degene die de film heeft aangedragen deze in, achteraf volgt een bespreking.