Er zijn allerlei redenen om gebruik te maken van streekproducten. Je steunt een lokale economie en geeft de boer of tuinder een eerlijke prijs. Je stimuleert een beter klimaat omdat je geen producten van ver weg hoeft te importeren. Ook krijg je verbinding met de natuur en agri-cultuur, je vergroot je betrokkenheid.

Opdracht voor Reisgenoten vooraf:

  • Zoek een boerderij, tuinderij of landwinkel in je buurt met streekproducten en investeer in zo je omgeving. Ga bijvoorbeeld naar deze site van Landwinkel.
  • Een andere mogelijkheid om in de lokale boeren en tuinders te investeren is het initiatief van Jan Huijgen van de Eemlandhoeve in Bunschoten: BB4foodBB4Food (Burgers & Boeren 4 Food) is een nationaal initiatief met als doel 100 boeren en 10.000 burgers concreet aan elkaar te verbinden, door gezonde producten aan te bieden en burgers te laten participeren in de aangesloten boerderijen. We maken dan de beweging naar een Maatschappelijk Gezond Voedselsysteem waarbij burgers, boeren, organisaties in het land en het onderwijs, samen gaan werken.
  • Bekijk dit filmpje.

Oefeningen tijdens de bijeenkomst:

  • Maak een maaltijd van streekproducten
  • Vertel aan elkaar waar je het hebt gevonden en wat je gerecht is
  • Bespreek: wat vinden we van streekproducten?
  • Bespreek: zijn goedkope producten in de keten van landbouw tot en met consumptie goed, gezond, ethisch verantwoord etc?
  • Wat doet het eten van streekproducten met je spiritualiteit?