De Amerikaanse oud-testamenicus Walter Brueggemann houdt een pleidooi voor “Subversive Imagination” of “Reimagination van onze wereld”.  We gaan als Reisgenoten een oefening doen in bijbelse verbeelding. Belangrijke opmerking vooraf: verbeelding of imagination is geen on-echtheid. Het is de wereld of ons leven zien zoals het moet zijn of bedoeld is. En er is continu verbeelding aan de gang, ook door krachten die tegen het goede leven ingaan of een donkere kracht dienen.

Oefening: Ga verbeelden aan de hand van de volgende stappen:

1) Wat is de dominante verbeelding van onze tijd? Denk aan: consumptie als weg tot geluk, veiligheid door geweld en uitsluiting, rijkdom als voorwaarde voor succes, schoonheid in bepaalde idealen, burgerlijk gedrag of “normaal” als een soort norm. Wat klopt er niet aan deze verbeelding en hoe kun je het ontmantelen?

2) Hoe zie de verbeelding er uit in de bijbel. Lees profetische teksten over een wereld of mens zoals God deze voor zich ziet. (Bijvoorbeeld uit het boek Jesaja)

3) Kijk nu zelf naar je eigen wereld: hoe kun je de wereld om je zien zoals God deze zou zien? Hoe zie je het goddelijke in andere mensen, hoe zie je heelheid of rechtvaardigheid in situaties waar deze nog niet is?

Vervolgens zou je iets kunnen doen, maar dat is niet de stap in deze oefening. Dit komt wel weer bij “maken” of “liefhebben” in andere challenges. Hou het vooral bij de verbeelding.Ter inspiratie een video van Walter Brueggemann.