Misschien kwam het door de komst van de televisie, of de radio. Misschien is de trend nog eerder gezet bij het uitvinden van de boekdrukkunst. De uren waarmee we onze vrije tijd vullen zijn steeds meer ingenomen door verhalen die via een boek, scherm of luidspreker tot ons komen. 

Waar in eerdere tijdperken de verhalen van het volk of de religie mondeling werden doorverteld, vaak in de avond bij het vuur, zijn wij misschien de kunst van het ‘live’ verhalen vertellen en aanhoren verleerd. Een verre echo daarvan is misschien nog te vinden in dat wat we ‘borrelpraat’ noemen; sterke verhalen, die met elk glas bier of wijn sterker worden. Maar dit is een enigszins schrale variant op hoe heerlijk het is om in gezelschap van een goede verteller en een goed verhaal te zijn. 

In een tijdperk dat vooral wordt gekenmerkt door digitale communicatie (die geen verhalen vertelt maar snippers van opinies en doorkijkjes in particuliere levens geeft) kunnen we onbewust de vertelkunst behoorlijk missen. Een goed verhaal is weldadig voor je, vooral als je er echt voor gaat zitten en er samen naar luistert. 

Oefening: Organiseer een ouderwetse kampvuuravond waarin het delen van verhalen de belangrijkste activiteit is. Dit kunnen sterke familieverhalen zijn, volksverhalen of streekverhalen. Ook kun je je favoriete fabel of legende kiezen, of een gebeurtenis uit de geschiedenis. Natuurlijk kun je ook je favoriete bijbelverhaal kiezen. Bereid jezelf voor en geef jezelf de kans om te oefenen in het verhalen vertellen. Dat betekent dat je niet meteen hoeft uit te blinken, wees je ervan bewust dat het meer dan logisch is dat we onze weg hierin te zoeken hebben. En hebben jullie als Reisgenoten een rasechte verteller in jullie midden? Maak er gebruik van, geniet ervan!